Makrobesin Ögeleri ve Bağışıklık Fonksiyonları
3 min readMay 29, 2024
Karbonhidrat
- Ağır antrenman dönemlerinde sporcuların yeterli miktarda karbonhidrat (5–8 g/kg vücut ağırlığı/gün) tüketmesi gerekmektedir.
- Glikoz aynı zamanda lenfositler, nötrofiller ve makrofajlar da dahil olmak üzere bağışıklık sistemi hücreleri için önemli bir yakıttır.
- Fagositler, kültür ortamında bu substratların her ikisi de mevcut olduğunda, glutamin kullandıklarından 10 kat daha fazla oranda glikoz kullanırlar.
- Egzersizin başlangıcında kas ve karaciğerdeki glikojen depolarının büyüklüğü, egzersize verilen hormonal ve bağışıklık tepkisini etkiler.
- Egzersiz sırasında karbonhidrat tüketmek egzersiz sonrası plazma glutamin düzeyindeki düşüşü engellemez.
- Plazma glutamin konsantrasyonundaki egzersiz sonrası düşüş, normal ve yüksek karbonhidratlı diyetlere göre daha fazladır.
- Karbonhidrat eksikliği olan sporcuların; antikor üretiminin, lenfosit proliferasyonunun ve NK hücre sitotoksik aktivitesinin baskılanması da dahil olmak üzere, kortizol ve azaltılmış glutamin mevcudiyetinin immünosüpresif etkilerinden dolayı kendilerini risk altına soktukları tahmin edilmektedir.
- Uzun süreli egzersiz sırasında karbonhidrat tüketimi plazma epinefrin, kortizol ve sitokinlerdeki artışları hafifletir.
- 2,5 saatlik yorucu bisiklet turu sırasında saatte 30–60 g karbonhidrat tüketmenin, hem interferon-gamma (IFN-γ) pozitif T lenfositlerin sayısında ve yüzdesinde azalmayı hem de uyarılmış hücrelerden IFN-γ üretiminin baskılanmasını önlediği gösterilmiştir. ✅
- Egzersiz sırasında içeceklerde karbonhidrat tüketimi, egzersiz sırasında tükürük akış hızının korunmasına yardımcı olmak gibi ek bir fayda sağlayabilir.
Tükürük;
- İmmünoglobulin A (IgA),
- Lizozim
- β-amilaz
dahil olmak üzere antimikrobiyal özelliklere sahip çeşitli proteinler içerir.
- Bir çalışma, karbonhidrat içeren içeceklerin düzenli tüketiminin tükürük akış hızının ve dolayısıyla egzersiz sırasında tükürük IgA salgılama oranının korunmasına yardımcı olduğunu doğrulamıştır. ✅
Yağ:
İki grup çoklu doymamış FA (PUFA) vücut için gereklidir:
- Linoleik asitten türetilen omega-6 (n-6) serisi
- Linolenik asitten türetilen omega-3 (n-3) serisi.
- Yetişkin erkekler ve kadınlar için bu FA’lerin yeterli alım miktarı, n-6 FA’lar için sırasıyla 17 ve 12 g/gün ve n-3 FA’lar için sırasıyla 1,6 ve 1,1 g/gün’dür.
- Bu FA’lar vücutta sentezlenemez ve bu nedenle diyetten elde edilmeleri gerekir.
- Bu PUFA’lardan herhangi biri açısından zengin diyetler, romatoid artrit gibi aşırı aktif bir bağışıklık sistemi ile karakterize edilen hastalıklardan muzdarip hastaların koşullarını iyileştirir
- Ayrıca balık yağı n-3 FA takviyelerinin, bu hastalığa duyarlı bireylerde solunum semptomlarının en aza indirilmesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.
- E vitamini veya C vitamini takviyesinin bu bağışıklık sistemini baskılayıcı etkilerin bazılarına karşı kısmi koruma sağladığı görülmüştür.
- Sporcularda aşırı PUFA alımı, IL-2 üretiminin ve lenfosit proliferasyonunun egzersize bağlı baskılanmasını daha da güçlendirebilir.
- Araşidonik asitin yüksek alımları, n-3 grubu FA alımlarına göre egzersiz sırasında ve sonrasında iltihaplanma ve bağışıklık fonksiyonu üzerinde istenmeyen bir etki yaratabilir.
Protein ve Amino Asit
- Yetersiz protein alımı konakçının bağışıklığını bozar, özellikle T hücresi sistemi üzerinde zararlı etkiler yaratır, bu da fırsatçı enfeksiyonların görülme sıklığının artmasına neden olur.
- Orta derecede protein eksikliğinde bile konakçı savunma mekanizmalarında bir miktar bozulma gözlenir.
- Ayrıca egzersiz sonrası yaklaşık 20 g protein (0,3 g/kg vücut ağırlığı) alımının, iyileşme döneminde bağışıklık fonksiyonunun bazı yönlerinin geri kazanılmasına yardımcı olabileceği ve solunumun azaltılmasına yardımcı olabileceği de gösterilmiştir.